Objavio: arcimun | 3 rujna, 2012

VOZAČI! Napisano davne 1974. godine.

VOZAČI!

 Sigurno je jedno: kad bismo poštivali najosnovnije propise humanosti, a da o kršćanskim načelima i ne govorimo, manje bi bilo drama na našim cestama.

Bilo bi manje i materijalnih šteta. Uštedjeli bismo mnogo više dana izgubljenih u ambulantama, bolnicama, kod mehaničara ili trgovca kupujući razbijene dijelove.

Evo nekoliko savjeta onima koji su kršćani i onima koji to nisu:

Ne ubij …

Sjeti se da imaš u rukama sredstvo koje može postati sredstvo ubojstva kojim ugrožavaš bilo svoj, bilo tuđi život. Zato poštuj prometne znakove!

Činite dobro onima koji vas mrze…

Odgovori vozaču koji te vrijeđa ili napada jednim smiješkom ili molitvicom ga preporuči Bogu.

Tko te udari po lijevom pruži mu desni obraz…

Ako te protekne koji vozač svojim vozilom i usput ti pokaže »dugi nos«, kad se slučajno po drugi put sretneš u prometu s njime, susretljivo mu daj prednost.

Ljubi bližnjega kao samoga sebe …

Vladaj se kao milosrdni Smaritanac ne okrećući glave ako ugledaš pokraj puta auto ili ranjenog kolegu, nego mu pomnoži. Pa i u slučaju budeš li morao platiti za čišćenje od tragova krvi u svome automobilu.

Neka baci kamen onaj tko nije nikad pogriješio…

Primijetiš li kod vozača s kojim se sretneš neku pogrešku u upravljanju automobilom, nemoj ga odmah glasno osuđivati i trubiti svojom sirenom. I ti sam načiniš nekada iste pogreške ili možda i mnogo teže od ove koju je sada on načinio.

Blago mirotvorcima…

Blago onima koji ne projure svojim automobilom tik ispred nosa kakvom starom čovjeku koji prelazi ulicu…

Ne traži na gozbama prvo mjesto…

Ne nastoj uvijek i pod svaku cijenu »biti prvi« i pretjecati sva vozila ispred sebe.

Budi spreman pomiriti se…

Nakon sudara, gdje ima materijalne štete, nemoj raspravljati s drugim vozačem i grditi ga, makar on i imao kriva i bio odgovoran. Radije pokušaj da u miru ustanovite štetu i uzajamnu odgovornost i obveze.

Tko želi uzeti kaput daj mu i košulju…

Ugura li se neki vozač na neko mjesto na parkiralištu kamo si ti upravo namjeravao ući i uputio se, a on ti ga je oduzeo, pokušaj mu mirno prepustiti to mjesto i potraži drugo.

KAD SI UMORAN ZAUSTAVI SVOJE AUTO

Ne čini štete u njegovoj odsutnosti…

Dogodi li se da oštetiš tuđe vozilo koje je parkirano i ondje nema vozača, nemoj pobjeći, nego na oštećenom kutu ostavi svoju posjetnicu ili ceduljicu sa svojom adresom.

Učini što bi želio da tebi drugi učini…

Ova zapovijed vrijedi za vozače autobusa, biciklista. Nikada ne radi nešto što ne bi želio da tebi netko drugi učini.

Svjetiljka se ne stavlja pod stol…

Vozač-kršćanin treba savjesno poštivati sve prometne propise. Na svom autu on će imati sveti znak. Također on će imati i SOS koji znači: »U slučaju nesreće želim svećenika«. No, taj znak znači još: »Kršćanski savjesno vozim svoj auto«.

NB! Ne sjedaj u auto, a da se nisi prekrstio ili pomolio. Kad kupiš novi auto najprije pođi svećeniku da ti ga blagoslovi.

Napisano davne 1974. godine.


Komentiraj

Kategorije